Rosenthal Flórián

"Ami atomokból áll, az mind a rendezetlenség felé halad, hacsak ezzel ellentétes erő nem hat rá."
---

Szakmai pályafutásom

7 éves koromban láttam először számítógépet, ami nagyon lenyűgözött. Édesanyám munkahelyén volt az a szuper szerkezet (ilyesmi csodamasina), amin játszani is lehetett :D. Mi más is vonzzaná a gyerekeket leginkább?
Ekkor indult el bennem a szakma szeretete.

Tanulmányaim

Számítástechnikai programozó és képesített könyvelő szakon végeztem a kazincbarcikai Irinyi János Középiskolában. Jól hangzik, de igazából a 4 év alatt megszerzett tudásból az alapelveket sikerült jól leszűrnöm, meg persze leérettségiznem. Pascal, DBase, MS-DOS, és az akkori Windows 3.1 és 95 rejtelmeit kutattam 1999-ig. Alapozásnak jó volt. (A könyvelésre inkább nem térek ki, mert nem volt a szívem csücske. ;) )

Gazdasági informatikus felsőfokú OKJ-s vizsgát tettem a miskolci ÉRÁK-ban 2002-ben. Ekkor jött ki a korszakalkotó Windows XP. Itt magasabb szinten kaptam képzést, de a vonal ugyanaz volt, mint a középsuliban. Persze a könyvelést itt sem úsztam meg, de túléltem.

Rendszergazdai tapasztalatot biztosító munkahelyeim

A kazincbarcikai Surányi Endre Szakképző Iskola 2008-2012. Nagy lépés volt nekem, mivel addig nem dolgoztam rendszergazdaként. (Voltam hírlapkihordó, gázdíjbeszedő és még benzinkutas is, mégis itt vagyok.) A Surányiban volt minden, diák és tanári gépek tömkelege, na és persze Linux szerver. Az iskola támogatásával elvégeztem egy Linux gyorstalpaló haladó rendszergazda tanfolyamot, ami nagyon jó alapot adott a későbbiekben. /Köszönet a debreceni Suliszerviz-nek./
A végére már 4 iskola és egy kollégium tartozott a Surányihoz, így a számítógépék, amire oda kellett figyelnem, több volt mint 1000 db volt. Szervereket tekintve a Linux-hoz jött még Novell Netware és Windows szerver is a különböző iskolákban. Ez már nem volt egy leányálom, de sikerült megoldanom.

Budapesten a XIII. kerületben a Szlovák Iskolában 2012-2014-ben voltam rendszergazda. Itt Windows szerver volt és kevés létszám, értelem szerűen kevés géppel. Szerencsére szlovákul nem kellett tudni. Nyugis volt, de azért voltak érdekes tapasztalatok.

Kilépve a közszférából az Allegroup-nál helyezkedtem el mint irodai rendszergazda. Abban az időben vette meg a romániai eMAG a céget. 3 és fél évet töltöttem itt, és nagyon sokat tanultam. Volt Linux, Active Directory, VPN, PBX, Cisco konfigurálás, és sok egyéb. Az angol tudásom is csiszolódott az idő tájt.

Visszatérve Kazincbarcikára, egyéni vállalkozóként dolgozok 2018. szeptember 7-től.
F1szaki - mit is jelent? Nem, nem formula-1, olyan gyors nem vagyok. Első megközelítésben a billentyűzeten az F1 gomb a súgó vagy segítség funkciógombja. Vagyis "segíts szaki!" Második megközelítésben az F a Flórián rövidítése. Így "Flórián egy szakember" jön ki megoldásként.

Érdeklődési körök

Szakmai

Igazából szinte minden érdekel, ami kötődik az informatikához. Jobban a szoftveres dolgok, de a hardverrel is szívesen foglalkozok. Szeretem a kihívást jelentő helyzeteket, amin gondolkodni kell, aminek utána kell járni.
(Google bácsi az én barátom is ;) ).
Az angol tudást lényegesnek érzem ezen a területen, mert sok dologról csak ezen a nyelven vannak leírások.

Személyes

A legfontosabb nekem a meggyőződésem. Hogy mi az, ezen a honlapon tudsz utánanézni. A szabadidőmben sokat foglalkozok ezzel. Teljes mértékben tiszteletben tartom mások véleményét, ha nem szeretnének erről beszélgetni.

A kedvesemmel, Eszterrel, aki 2015-től a feleségem, sok időt töltünk együtt. Szeretünk kirándulni, utazgatni, finomakat enni és inni.

Gitározni is szeretek az akusztikus gitáromon, bár van még bőven hova fejlődnöm. Főként akkordozok.

Gondolatok és észrevételek

Fontossági sorrend

Az alábbi fontossági sorrend betartásával minimálisra lehet csökkenteni a veszteségeket:

1. Ember
2. Adat
3. Eszköz

Az eszközöket viszonylag könnyű pótolni, de az adatot, ha nincs róla biztonsági mentésünk, akkor csak kemény munkával vagy sok anyagi ráfordítással lehet visszaállítani. Ezért javaslom mindenkinek, hogy legyen biztonsági mentése legalább 3 helyen a fontos adatairól! (A "felhőben" /központosított és elosztott tárhely/ történő adattárolás nagyon biztonságosnak minősül. Ha bizalmas adatokról van szó, fontos titkosítva tárolni azokat a "felhőben".) Például egy fényképet már nem lehet újra lefényképezni. Ha a visszaállítás nem sikerül, akkor az pótolhatatlan.